De Reis naar Zelfontdekking en Hooggevoeligheid

Herontdekking van Mijn Hoog Sensitiviteit

Het pad naar zelfontdekking is vaak bezaaid met vele vragen en onverwachte wendingen. Onlangs heb ik een belangrijke stap gezet op dit pad door te beginnen met therapie. Na veel zoeken, vond ik eindelijk een psycholoog die resonantie vond met mijn situatie. Tijdens een van onze sessies, stelde hij een eenvoudige doch diepgaande vraag: “Gwen, ben je misschien hoog sensitief?” Deze vraag luidde het begin in van een nieuwe fase in mijn reis, een dieper duiken in het begrip van mijn hooggevoeligheid – een eigenschap die de basis vormde van mijn spiritualiteit en levensfilosofie.

Herontdekking van Mezelf

Het was alsof ik een verloren stukje van mezelf had herontdekt. Was ik ergens langs de weg het besef van mijn hoog sensitiviteit kwijtgeraakt? Dit zette me aan tot een zoektocht naar wat Hoog Sensitief Persoon (HSP) eigenlijk betekent en welke coping-mechanismen komen kijken bij het navigeren door deze gevoelige natuur.

De Betekenis van Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is niet zomaar een voorbijgaande term; het is een kenmerk van diepe verwerking en gevoeligheid voor zowel externe als interne prikkels. Als HSP’er ben ik vaak meer afgestemd op de subtiele nuances van de wereld om me heen, van de gloed van de ochtendzon tot de zachte fluistering van de wind. Maar deze gevoeligheid komt ook met uitdagingen. Ik kan gemakkelijker overweldigd raken in drukke of lawaaierige omgevingen, en mijn emoties kunnen soms een rollercoaster zijn die reageert op de hoogte- en dieptepunten van het leven.

Coping-Strategieën voor Hooggevoeligheid

Deze reis bracht me ook onder de loep van de coping-strategieën die essentieel zijn voor iemand met een hooggevoelige natuur. Zelfbewustzijn, grenzen stellen en het omarmen van mindfulness en ontspanningstechnieken zijn enkele van de sleutels die ik heb ontdekt om in harmonie te leven met mijn sensitiviteit.

Nieuwe Inzichten en Balans

Nu, met de inzichten vergaard uit de therapie, benader ik situaties met een vernieuwde visie. Ik heb geleerd om ze te observeren vanuit een plek van begrip en balans, en om mijn hooggevoeligheid te gebruiken als een lens waardoor ik de wereld en mijn interacties daarin zie. Het heeft niet alleen mijn perspectief veranderd, maar het heeft me ook in staat gesteld om met meer gratie en wijsheid te navigeren door de golven van het leven.

Impact op Professioneel en Spiritueel Leven

Deze hernieuwde bewustwording van mijn hooggevoeligheid is niet alleen een persoonlijke overwinning, maar het weeft ook een dieper begrip en authenticiteit in mijn professionele leven en spirituele praktijken. En terwijl ik dit pad van zelfontdekking blijf bewandelen, ben ik opgewonden over de rijke lagen van begrip en groei die nog moeten komen.

Binnenkort meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.  Meer info