Het Schrikkeljaar 2024

Een Extra Dag Die Telt

Deze week staat in het teken van het schrikkeljaar, een fenomeen dat ons elke vier jaar gracieus een extra dag schenkt: 29 februari 2024. Deze dag is niet zomaar een toevoeging aan onze kalender, maar een cruciale aanpassing om onze menselijke tijdrekening af te stemmen op de astronomische cycli van onze planeet.

De Wetenschap Achter de Extra Dag

Een schrikkeljaar is nodig omdat onze kalender niet precies gelijk loopt met hoe lang de aarde doet over een rondje rond de zon. De aarde doet daar eigenlijk ongeveer 365 en een kwart dag over. Om ervoor te zorgen dat onze kalender klopt met de seizoenen. Daarom voegen we elke vier jaar een extra dag aan de kalender toe.

Een Sprong door de Tijd

Het idee van het schrikkeljaar begon met de kalender van Julius Caesar, en later maakte de Gregoriaanse kalender, ingevoerd door Paus Gregorius XIII in 1582, het nog preciezer. Zo matcht onze kalender beter met hoe lang de aarde erover doet om rond de zon te draaien.

Tradities en Curiositeiten:

Een schrikkeljaar zit vol met leuke tradities en verhalen. Zo is er in Ierland een bijzonder gebruik waarbij vrouwen mannen ten huwelijk vragen op deze dag. En dat is nog maar één van de vele interessante dingen rondom het schrikkeljaar.

 • Zeldzame Verjaardagen: ‘Leaplings’, mensen geboren op 29 februari, vieren hun verjaardag slechts eens in de vier jaar. Hun unieke situatie creëert een bijzondere band en verhalen die generaties lang meegaan.
 • Griekse Mythen: In Griekenland wordt het trouwen in een schrikkeljaar als ongelukkig beschouwd, een bijgeloof dat vele stellen aanzet om hun huwelijksplannen te herzien.
 • Salaris Paradox: Theoretisch werken mensen met een jaarlijks salaris een dag ‘gratis’ tijdens een schrikkeljaar. Een interessant punt om over na te denken bij de waterkoeler!
 • Kalender Kunst: Door de complexe regels (een schrikkeljaar is elk jaar deelbaar door 4, behalve als het door 100, maar niet door 400 deelbaar is), blijft onze kalender synchroon met de aardse omwenteling rond de zon.
 • Wereldhoofdstad: Anthony, Texas, proclameert zichzelf als de ‘Wereldhoofdstad van het Schrikkeljaar’, met festivals die ‘leaplings’ van over de hele wereld verwelkomen.

Reflectie en Vernieuwing

De schrikkeldag biedt ons een kans voor bezinning en het stellen van nieuwe doelen. Het is een dag om te waarderen, te plannen en misschien zelfs te dromen. Hoe ga jij deze extra 24 uur gebruiken?

29 februari is meer dan een datum; het is een symbool van tijd, aanpassing en de wonderlijke synchronisatie van onze menselijke constructies met het universum. Laten we deze dag omarmen als een kans om even stil te staan, te vieren en te waarderen.

Ritueel voor Reflectie en Vernieuwing

Dit ritueel omarmt de extra dag van het schrikkeljaar als een geschenk van tijd – een zeldzame kans om te pauzeren, te reflecteren en je energie te vernieuwen. Het is een dag die buiten de normale tijd lijkt te staan, en daarom perfect is voor bijzondere aandacht en intenties.


Benodigdheden:

 • Kaarsen (bij voorkeur wit of zilver voor zuiverheid en nieuw begin)
 • Papier en pen
 • Natuurlijke elementen zoals bloemen of kristallen voor het altaar
 • Een kom met water

Stappen:

Voorbereiding:

 1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
 2. Richt een klein altaar in met de kaarsen, natuurlijke elementen, en de kom water als centraal punt.

Gronding en Centrering:

Neem een paar diepe ademhalingen en visualiseer hoe je voeten wortels schieten die diep in de aarde groeien. Voel je gegrond en in het heden.

Kaarsen Aansteken:

Steek de kaarsen aan ter ere van het licht, de zuiverheid en de vernieuwing die het schrikkeljaar symboliseert.

Reflectie:

Pak je papier en pen. Reflecteer op de afgelopen vier jaar en noteer belangrijke lessen, prestaties en momenten van groei.

Loslaten:

Schrijf nu op een ander stuk papier wat je wilt loslaten of achter je wilt laten. Dit kunnen oude gewoonten, negatieve gedachten of situaties zijn die je niet meer dienen.

Intenties Zetten:

Schrijf op een nieuw vel papier je intenties of doelen voor de komende vier jaar. Wees zo specifiek en duidelijk mogelijk.

Reiniging:

Neem het papier met zaken die je wilt loslaten en verbrand het veilig in een hittebestendige kom of schaal, terwijl je visualiseert hoe deze lasten transformeren in rook en oplossen in het universum.

Water Zegening:

Houd je handen boven de kom met water en spreek je intenties uit. Visualiseer hoe het water wordt opgeladen met je wensen en hoop. Besprenkel jezelf met het water als teken van reiniging en vernieuwing.


Afsluiting:

Bedank de elementen, de energie van de schrikkeljaar, en jezelf voor het deelnemen aan dit ritueel. Blaas de kaarsen uit en sluit het ritueel af.

Dit ritueel helpt je om bewust stil te staan bij deze unieke dag, om dankbaarheid te tonen voor de groei die je hebt doorgemaakt, en om positieve intenties te zetten voor de toekomst.

Delen is lief
 • Oude Egyptische mythologie 5 Maart Isis

  Oude Egyptische mythologie 5 Maart Isis

  5 Maart Vieren van de Godin Isis: Een Ritueel van Magie, Liefde en Wedergeboorte Welkom op deze bijzondere dag, 5 maart, waarop we stilstaan bij een van de meest vereerde figuren uit de oude Egyptische mythologie: de Godin Isis. Haar verhalen van diepe liefde, magische kracht en onwankelbare toewijding spreken tot onze verbeelding en bieden…

 • Het Schrikkeljaar 2024

  Het Schrikkeljaar 2024

  Een Extra Dag Die Telt Deze week staat in het teken van het schrikkeljaar, een fenomeen dat ons elke vier jaar gracieus een extra dag schenkt: 29 februari 2024. Deze dag is niet zomaar een toevoeging aan onze kalender, maar een cruciale aanpassing om onze menselijke tijdrekening af te stemmen op de astronomische cycli van…

 • Avonturen in de Keuken en Daarbuiten

  Avonturen in de Keuken en Daarbuiten

  Van Aarde tot Ether Van Ochtendkoffie tot Magisch Avondverhaal Lieve, lezers en verhalenliefhebbers! Ik wil jullie meenemen op een magische zwerftocht die begint bij het eerste licht van de ochtend, met een stomende kop koffie in mijn tuin, tot aan de magische schemering waar verhalen tot leven komen. Inspiratie bij de Eerste Slok Mijn dag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.  Meer info